Proiectul se numeste „New National Transport Program” si are ca scop principal determinarea drumului cel mai scurt intre doua resedinte de judet ale Romaniei, traseul care trebuie urmat si timpul in care se efectueaza drumul.
Acest proiect are la baza un program realizat in limbajul de programare C++, continand algoritmi din teoria grafurilor orientate si neorientate, eficienti, combinati intr-um mod profesionist si usor de inteles de catre beneficiar.
Elemente de teoria grafurilor
Jocul si amuzamentele matematice au fost punctul de plecare in ceea ce astazi numim „teoria grafurilor”. Dezvoltandu-se la inceput paralel cu algebra, aceasta ramura a stiintei a capatat in timp atat forma cat si continut propriu, devenind un tot unitar bine conturat si bine fundamentat teoretic, cu larga aplicare practica.
Teoria grafurilor este o ramura destul de noua, a teoriei multimilor, care s-a dovedit foarte utila si cu aplicatii in domenii variate: economie, chimie organica, organizare, psihologie, anumite domenii ale artei etc. Grafurile ofera cele mai potrivite metode de a exprima relatii intre obiecte, de aceea aria lor de utilizare practica este foarte vasta, de la economie la psihologie sociala.
Dintre algoritmi specifici teoriei grafurilor amintim: algoritmul Kruskal-folosit pentru determinarea arborelui de cost minim-, algoritmul Lee-se utilizeaza in scopul determinarii drumului cel mai scurt dintre doua noduri ale unui graf-, algorimul Roy-Floyd-pentru determinarea lungimilor minime ale drumurilor intre oricare doua noduri ale grafului. Programul propus de echipa Black TEA' m are la baza algoritmul lui Dijkstra, algoritm care permite determinarea drumurilor minime cu origine unica intr-un graf orientat sau neorientat.
Explicarea lor detaliata si rolul fiecarei functii in program sunt prezentate in dosarele de specialitate atasate proiectului.